Aktuellt

ORDFÖRANDEN HAR ORDET

Kära vänner!

Friska vindar har vi haft i överflöd den här vintern, och för ungefär två veckor sedan fick jag nästan känslan av att de också dragit in i Konserthuset. Thomas Dausgaard var tillbaka, nu som hedersdirigent, för att leda framförandet av Beethovens opera Fidelio. Att den speciella samhörigheten mellan honom och orkestern fanns kvar var uppenbart, och därtill bjöds vi på en uppsättning sångsolister av yppersta klass tillsammans med en av världens bästa körer - Radiokören. Allt detta resulterade i vad jag tror är den bästa konsert jag hört i Örebro. Fidelio beskrivs ju alltid som Beethovens stora sorgebarn, men det vi fick höra i Konserthuset visade i alla fall att det inte var musiken som var bekymret, och när ni läser det här har publiken i Stockholm, Bryssel, Paris och Essen också fått möjlighet att konstatera det.

  För många är opera en konstform som man sällan eller aldrig fick uppleva när man växte upp, och så var det också för mig. Hade jag överhuvudtaget någon uppfattning om opera, var det väl att sångarna var alldeles för gamla för sina roller och att de sjöng på ett onaturligt sätt. Dessutom gick handlingen knappast att förstå eftersom man inte kunde höra vad de sjöng om, och till råga på allt kunde en föreställning hålla på i både tre och fyra timmar. När jag var drygt 20 år gammal köpte jag av en tillfällighet en box innehållande tre LP-skivor med Richard Strauss opera Rosenkavaljerenoch så var jag fast. De flesta av mina fördomar om opera blev jag också tvungen att ompröva.

  Idag är förutsättningarna för att bekanta sig med operakonsten betydligt bättre än vad de var för 50 år sedan. För en summa långt mindre än vad en operabiljett kostar kan man köpa en DVD som innehåller en föreställning från ett av de allra bästa operahusen, och jag vet att många också har upptäckt möjligheten att se direktsända föreställningar på biografer i vår närhet. Och så har vi ju Opera på Skäret som i sommar kommer att spela Puccinis TurandotBara att få höra Nessun dorma kan visa sig vara värt resan! Som vanligt kommer vi tillsammans med Koboltresor att organisera en resa dit. Om den kan ni läsa på annan plats i det här brevet.

Vi ses på Konserthuset!// Kjell Nytting