Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/3/a/b/skov-orebro.se/httpd.www/libraries/cms/application/cms.php on line 464 Svenska kammarorkesterns vänner, örebro - Medlemsbrev

Saxat ur Medlemsbrev # 2, December 2018, Volym 25

ORDFÖRANDEN HAR ORDET

Kära vänner!

Så är då, med ett undantag när, Svenska Kammarorkesterns höstsäsong avklarad och jag tror att vi alla har kunnat bilda oss en uppfattning om hur konsertsalen förändrats efter den senaste ombyggnaden. För min del är det avgjort en förbättring, med en varmare klang och en upplevelse av att orkestern sitter lite längre bort. Den tidigare basdominansen har tonats ner till förmån för främst violinerna, vilket skapar en naturligare balans. Äntligen har vi en konsertsal på hemmaplan som gör orkestern rättvisa!

  Nu är ju ovanstående synpunkter mina högst personliga och inte grundade på någon opinionsundersökning eller vetenskap. De absolut flesta av er som jag pratat med har ändå varit positiva, men jag har också hört motsatsen några gånger och det är ju helt i sin ordning tycker jag - våra sinnen är olika känsliga. Från min tid i orkestern vet jag att ett ljud som var nästan plågsamt för en person inte alls besvärade kollegan på stolen bredvid, och dessutom har vi säkert olika ideal för hur en orkester bör låta. Vad jag förstår är hur som helst musikerna i orkestern glada över ombyggnaden eftersom den har skapat en bättre arbetsmiljö, och det var nog ett tyngre argument för att genomföra den än vår upplevelse som publik.

  Avslutningsvis har jag en bekännelse att göra: Jag har alltid varit tämligen kallsinnig till Joseph Haydns musik och det var med en viss dysterhet jag noterade att hans symfonier skulle få ta en betydande plats i årets program. Nu har jag emellertid påmints om det självklara, allt beror på hur den framförs. Efter att ha hört SKO spela Symfoni nr 82, den som kallas Björnen, under Clemens Schuldts ledning ber jag att få göra avbön: Elegant, virtuost och med en rejäl portion humor – bravo!

Vi ses på Konserthuset!

Kjell Nytting